Özel Güvenlik Eğitimindeki Temel Konular

deltas ozel guvenlik egitimi 1

Özel güvenlik personeli olabilmek için gerekli koşulları sağlayan adaylar İçişleri Bakanlığı tarafına bağlı eğitim kurumlarında 5188 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik kapsamında özel güvenlik eğitimi alırlar.

Bu eğitim programları;

  • Temel eğitim programı (silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyenler için)
  • Temel eğitim programı ( silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyenler için)
  • Yenileme eğitim programı (silahlı özel güvenlik görevlileri için)
  • Yenileme eğitim programı( silahsız özel güvenlik görevlileri için)

Temel Eğitim Programı Kapsamında Adaylara Verilen Temel Özel Güvenlik Eğitimi Dersi Konuları

  • Özel güvenlik hukuku ve kişi hakları
  • Güvenlik tedbirleri
  • Güvenlik sistem ve cihazları
  • Temel ilk yardım
  • Olay yeri koruma
  • Yangın güvenliği ve tabii felaketlerde müdahale tarzı
  • Patlayıcı maddeler
  • Etkili iletişim
  • Kalabalık yönetimi
  • Kişi koruma
  • Uyuşturucu madde bilgileri
  • Silah bilgisi ve atış

ozel guvenlik egitimi

Adaylar kurslara katıldığında toplamda 100 saat bu eğitimleri alıyorlar. Silahlı özel güvenlik eğitimi almak isteyen kursiyerlere de 20 saat silah bilgisi ve atış dersleri gösteriliyor. Ayrıca silahlı ya da silahsız güvenlik görevlisi kimliklerini yenilemek için temel eğitim alacak alan adayların da toplamda 50 saat bu eğitimlerden geçmesi gerekiyor.

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adayların yapılan sınavlardan 60 puan ve üzerinde alması gerekiyor. Adaylara sorulan 100 sorudan her biri 1 puana tekabül ediyor. Adayların başarılı olarak kabul edilebilmesi için minimum 60 soru cevaplaması gerekiyor. Özel güvenlik sınav soruları alınan eğitimler doğrultusunda olduğu için zor olarak değerlendirmek mümkün değil.
Ancak sınavdan 60 ve daha az puan alanların tekrar sınava girme hakları bulunuyor. Bu noktada çıkmış sorulara göz atmak önem taşıyor. Çıkmış soru ve soruların cevaplarına bakmak tekrar gireceğiniz sınavda size artı puan kazandıracaktır. Ayrıca OGG haber sayfaları üzerinde online ÖGG sınavları yapılıyor.

Sizden sırası ile verilen soruları belirlenen süre zarfında çözmeniz isteniyor. Sınavlarda başarılı olmak için kaynak kitaplardan yararlanabileceğiniz gibi çıkmış sorulara ve soruların cevaplarına göz atabilirsiniz. Ayrıca sınav ile ilgili tüm detaylara Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Duyurular bölümünde sınav tarihleri, kimlik için müracaat tarihleri ve diğer detaylar yer almaktadır. Yine güvenlik kimliklerinin geçerlilik süresi dolduğunda Özel Güvenlik Yenileme Sınavı’na girmek gerekmektedir. Özel güvenlik eğitimi sınav soruları yenileme sınavında da 100 adettir. Yine silah bilgisi konusunda adaylara 25 adet soru sorulmaktadır.

Özel güvenlik eğitimi sınavlarına her adayın maksimum 5 kez girme hakkı vardır. 60 puan alamayan adaylar daha sonra yapılacak olan sınavlara katılım sağlayabilirler. Başarılı olmak için daha evvelki yıllarda yapılmış olan özel güvenlik sınav soruları üzerinde inceleme yapmanız sizlere yarar sağlayacaktır. Sınavlar yılda 6 kez bakanlık tarafından ilan edilen tarihlerde yapılıyor.

ozel guvenlik egitimi deltas 1

Özel Güvenlik Sınavı Detayları

  1. Yazılı sınav için adaylar kendilerine bildirilen sınav merkezlerinde, belirtilen saatten en geç bir saat önce hazır bulunacaklardır.
  2. Adayların gireceği sınav merkezleri, sınavdan önce belli olacaktır. Özel güvenlik eğitimi sınav giriş belgelerinizi eğitim kurumunuzdan teslim alıp bu belge ile sınava girilecektir.
  3. Sınava ucu açık iki kurşun kalem, uygun silgi ve kalemtıraşla gitmek gereklidir.
  4. Sınav esnasında gözetmenlere soru sorulması, adayların kendi aralarında görüşmeleri ve kopya çekmeleri yasaktır. Sınavlar “a” ve “b” diye adlandırılan, aynı soruları içeren fakat diziliş sıraları farklı, iki ayrı soru kitabında toplanmıştır. Yan yana oturan adaylara “a” ve “b” soru kitapları ve cevap anahtarları dağıtılıp sınav sonunda toplanacaktır.
  5. Silahsız olarak eğitim alan adayların sınavları sadece yazılı sınavdan oluşur. Bu sınavda 100 soru üzerinden en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılır.
  6. Silahlı eğitim alan adayların da aynı şekilde 100 temel eğitim sorusu üzerinden 60 puan almaları gerekmekte olup ayrıca adayların 25 silah bilgisi sorusu ve 5 el atışla, atış becerilerinin ölçülmesinden oluşan iki aşamayı kapsar.
  7. Sınav puanı 100 puan üzerinden, yarısı silah bilgisinden, diğer yarısı atış becerisinden verilir.
  8. Adayların başarı puanı yazılı ve uygulamalı sınavdan aldıkları puanların toplamının aritmetik ortalamasıyla bulunur. Adayların başarı puanının yeterli sayılabilmesi için, sınav ortalamasının en az 60 olması şartı aranır.
  9. Yazılı sınavda sorulan ortak 100 sorudan 60 ve üstünde puan almış iseniz, silahlı kısmında başarısız da olsanız, sınav sonrası sertifikanızı silahsız olarak alabilirsiniz.
  10. Sınava girerken adayın yanında sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı veya ehliyet bulunacaktır. Sınava kesinlikle cep telefonu getirilmeyecektir.
  11. Silah bilgisi için yapılacak sınavlar yazılı sınavdan sonraki hafta içinde Emniyet müdürlüğünce bildirilecek atış poligonlarında yapılacaktır. Adaylara hangi gün poligonda olmaları Eğitim kurumlarınca Sınav giriş belgelerinde bildirilecektir.
  12. Silahlı eğitim alan adayların poligonda yapılacak sınavlarında 15 metre mesafeden hedefe 5 atış yapılacak ve hedefi tutan her atış 10 puan olarak değerlendirilecektir. Silahlı eğitim alanların yazılı sınavları tam puan olarak 150, atış sınavları tam puan olarak 50 üzerinden değerlendirilecektir. Sınavda başarılı olmak için silah bilgisi dışındaki 100 sorudan en az 60 puan almak zorunludur. Yazılı 25 sorudan ve atıştan alınan puanların toplamının en az 60 olması gereklidir ki ortalama puan 60 ve üstü olsun, aksi halde başarısız olunacaktır.
  13. Sınavların değerlendirme sonuçları ,sınav sonuçları sınav tarihinden 15 gün sonra özel güvenlik daire başkanlığının web sitesinde internetten yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir