Kamuya açık veya özel, devlete ait veya ticari hangi kurum olursa olsun kalabalık insan topluluklarının olduğu yerlerde güvenlik koşullarını sağlamak her zaman kolay bir durum değildir. Kamuya açık olmayan yerlerde özel güvenlik görevlileri tarafından güvenliği sağlanır ve yetkili kişilerin girişleri sıkı kontroller sonrasında gerçekleşir. Ancak, kamuya açık ve insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerin güvenliğini sağlamak çok daha zordur, hem içeriden hem dışarıdan güvenliğini sağlayabilmek için uzman ve deneyimli bir ekip tarafından verilen iyi bir eğitimden geçmiş, özverili, dikkatli ve titiz özel güvenlik görevlileri bulunmalıdır.
Alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler, fabrikalar, şantiyeler, bankalar, stadyumlar ve eğlence merkezleri gibi kamuya açık yerlerin hem iç hem dış güvenliğinin sağlanabilmesi için doğru ve mantıklı bir güvenlik programı olma zorunluluğu vardır. Şimdi alışveriş merkezlerinde güvenliğin sağlanması konusunu biraz detaylı inceleyelim.
Havaalanlarında Özel Güvenlik
Her gün çok sayıda insan yolculuk yapmak amacıyla veya havaalanında görev yapan bir personel ise çalışmak amacıyla havaalanlarına gidiyor. Başlangıçta da söylediğim gibi insanların yoğun olduğu her bölgede olduğu gibi havaalanlarında da yoğunluktan kaynaklanan bazı problemler çıkabiliyor. Terörizm eylemleri, zararlı madde kaçakçılığı vb. suçlarla çok sık karşılaşılır. Maalesef havaalanlarında insanların uzun kuyruklar oluşturması, yoğun bir karmaşa ve hengameden dolayı terör saldırıları için bir fırsat taratır. Son yıllarda bütün dünya bu tarz saldırı ve teşebbüslerle mücadele etmektedir.
Havalimanı güvenliğinin rolü bu noktada hayati önem taşımaktadır. Herhangi bir saldırı, tehdit veya oluşabilecek olası tehlikelerin ülkeye girmesini önlemeyi veya en aza indirgemeyi amaçlar. Havaalanı özel güvenliği bu konuda başarılı olur ise yalnızca yolculuk yapmak için orada bulunan insanları veya çalışmak için bulunan insanları değil aynı zamanda ülke ve ülkenin vatandaşlarını korumak gibi birden çok göreve hizmet eder. Bu önemli görevde yer alan özel güvenlik personellerinin, nelere dikkat etmesi gerektiğini, yetki ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:
1) Kişilerin, uçak altı veya kabin bagajları ile kişiler tarafından taşınan eşyaların, kargonun, postanın, şirket postası ve şirket malzemelerinin polis gözetiminde elle veya cihazlarla aranması, taranması ve kişilerle mülakat yapılması, yolcuların doküman kontrolünün yapılması,
2) Hava aracının aranması, kontrolü ve korunması,
3) Havaalanlarında bulunan güvenlik tahditli alanlara giriş kontrolü,
4) Devriye, eskortluk, nöbet hizmetleri,
5) Yolculara ait ruhsatlı silahların polisten telim alınarak hava aracına nakledilmesi.
6) Şahsın güvenlik kontrolleri yapmaya uygunluğunun ve/veya güvenlik tahditli alanlara eşliksiz girmeye uygunluğunun araştırıldığı değerlendirmeyi de kapsayan, bir şahsın, adli sicil kayıtları da dahil kimliğinin ve geçmiş hayatının kontrolünün sağlanması.
Havaalanının güvenliğini sağlama konusunda en önemli görev tabii ki havacılık işletmelerinindir. Güvenliğin sürekliliğini sağlamak için zamanında gerekli tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. Havacılık işletmelerinin, havacılık güvenliğini, işletme politikasının önemli bir unsuru olarak görmeleri ve uygulamaları gerekmektedir. Havacılık işletmesinin etkin bir yönetim ve politikası olmalıdır ve bunda aşağıdaki unsurlar yer almalıdır:
a) İşletmenin kurumsal değerleri,
b) Organizasyon yapısı,
c) Üst yönetimin bu konuya verdiği önem,
ç) Tüm işletmede güvenlik anlayışının yerleştirilmesi ve geliştirilmesi,
d) Bu konuda organizasyonunun oluşumu ve sorumlu yöneticinin seçimi,
e) GSYY ile diğer güvenlik personelinin görev tanımları,
f) GSYY ve güvenlik personeli ile diğer personelin eğitimi,
g) İhlallerin araştırılması ve rapor edilmesi,
ğ) Risk analizi ve tehdit değerlendirilmesi,
h) Kriz yönetimi ve acil durumlara müdahale usulleri,
ı) Kalite kontrol/düzenli ve etkili denetim,
i) Tatbikat,
j) Terminoloji, Dokümantasyon, kayıt,
k) Havacılık otoritesi ve Havaalanı otoritesi ile iletişim,
l) İşletme içi iletişim ve sorumluluk paylaşımı,
m) Ulusal ve uluslararası kural ve uygulamaları takip,
n) Prosedür, süreç ve detaylar.
Fabrika ve Şantiyeler
Fabrika ve şantiyelerde gerek alanın genişliği gerekse çalışan insan sayısının fazla olması sebebiyle güvenliği sağlamak ve kontrol etmek oldukça önemlidir. Bu yüzden her fabrika ve şantiye özel güvenlik personeli bulundurmak zorundadır. Başlıca görevleri arasında; demirbaşların korunması, fabrikaya veya şantiye sahasına giriş çıkışlarda kontrolün sağlanması, acil durumlarda ilk müdahalenin yapılması bulunur. Fabrika yönetimlerinin bu görevleri yerine getirmesi için özel güvenlik şirketleriyle anlaşması ve güvenlik görevlisi bulundurması gerekmektedir. Gelin birkaç madde ile bu personelleri yetki ve sorumluluklarına göz atalım.
-Fabrikaya giren ve çıkan her türlü araç kontrol edilir,
-Herhangi bir eşya, paket vs. kapıdaki güvenlik tarafından kontrol edilir. Şüpheli bir durumda paketi açma yetkisi vardır,
-Fabrikaya yük getiren araçlar yükünü boşalttıktan sonra bir görüşme yapması gerekiyorsa aracını sahanın dışına park etmek zorundadır. Ve fabrikadan en son çıkış yapana kadar kimliğini girişteki personele bırakmak durumundadır,
-İş yerinde çalışan personellerin yanında getirdikleri paket, torba veya valizi hiçbir uyarı yapmaksızın arama hakkına sahiptir. Hatta üstlerinden gelecek talimata göre daha detaylı arama yapma hakkına sahiplerdir,
-İzinli ve raporlu personelin fabrikaya veya şantiyeye girişi yasaktır bunun kontrolünü sağlarlar,
-Resmi kurum temsilcileri, diğer kuruluş-firma yetkilileri ile iyi tanınan misafirler haricindeki tüm ziyaretçilerden isim-soyisim alınır. Telefon ile alınan kabul onayından sonra kimlik istenir ve ( var ise refakatçi ile ) içeriye gönderilir,
-Mesai haricinde telefon ile gelen aramalarda, telefon mesajı, pusulası-notu düzenleyerek, daha sonra (mesai günü) aranılan kişiye iletir.
Residence ve Siteler
Hayatımızı geçirdiğimiz yer olan evimizin güvenliği her şeyden daha önemlidir. Yaşantımızın büyük bir kısmını burada geçiririz ve evden ayrılıp işe gittiğimizde ailemizin evde güvende olduğunu bilmek isteriz bu nedenle güvenlikli siteler tercih ederiz. Site ve residence gibi yaşam alanlarında temel anlamda hırsızlığın ve gaspın önlenmesi amacıyla talep edilen özel güvenlik hizmetleri artık keyfi bir ihtiyaçtan ziyade zorunlu bir gereksinime dönmüştür. Site ve residence için özel güvenlik hizmetlerine gerek duyulmasının başlıca sebepleri ve önemi şu şekilde sıralanabilir.
-Site ve residence içerisine misafir olarak gelenlerin kişi bilgilerinin alınması ve geldiği daire için site sakinine
haber verilerek tedbirli bir şekilde girişinin sağlanması
-Kargo ve yemek şirketlerinden gelen kuryelerin gerekli güvenlik tedbirlerini karşılayarak siteye girişine müsaade edilmesi
-Site ve residence için araç giriş ve çıkış denetiminin kontrollü ve güvenli bir şekilde sağlanması
-Site alanı ve çevresi için yeterli miktarda güvenlik kamerasının kurulumu ve 7/24 olacak şekilde izlenmesi
-Site ve residence alanı içerisinde hırsızlık ve gaspa yeltenilmesi durumunda ilk müdahalenin özel güvenlik
görevlilerince yapılması ve akabinde kolluk kuvvetlerine haber verilmesi